התחדשות עירונית - מאז ועד היום
המושג התחדשות עירונית הוא שם כללי להליך התערבות באזור עירוני המצוי לרוב באיזור ירוד מבחינה פיזית, חברתית או כלכלית במסגרתו הוא עובר הליך התחדשות (הפיכת האיזור מישן לחדש) שמטרתו היא הפיכת המצב הקיים לרקמה עירונית פעילה, נעימה ואיכותית.
המושג התחדשות עירונית עלה לראשונה באירופה במאה ה- 19 בדגש על שנות ה- 30 וה- 70 ועובר דרך המהפכה התעשייתית באנגליה, מלחמת העולם השנייה וכדומה.
בישראל, החלה המגמה בהתחדשות עירונית בשנות ה- 60, שבאותה העת לא ידעו לתת את הכותרת "התחדשות עירונית" על הנעשה. המגמה הראשונה הוקמה על ידי חברת אחוזת החוף לפיתוח שכונה בגבול תל אביב – יפו.
מאז ועד היום, שונו החוקים, התקנות והראיה הכללית בנוגע למושג התחדשות עירונית עד ראשית שנות ה- 2000 בה עבר לראשונה חוק המקרקעין (חיזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה).
חקיקת החוק נקבעה במטרה לחזק מבנים מפני רעידות אדמה והתקפות טילים. עקב המצב הביטחוני הרעוע הדבר העלה צורך ממשי לביטחון אזרחי ישראל ועל כן הוגדר כי בכל פרויקט התחדשות עירונית באשר הוא ייבנה חדר מוגן – ממ"ד (מרחב מוגן דירתי). יתרה מכך, מכיוון וישראל שוכנת על גבול השבר הסורי-אפריקאי שחוצה את אורכה, נחקק החוק בכדי לחזק את המבנים כנגד רעידת אדמה עתידית שעשויה להיות בכל רגע במדינה.
לשם כך, רבים התחילו לפעול במסגרת החוק בכדי לחזק את מבניהם כנגד סכנות אלו.
כשנחקק החוק, דובר לראשונה על תמ"א 38 במסגרת חיזוק ועיבוי מבנה (או כפי שאחרים קוראים לו – חיזוק ותוספת). במסגרתו, ביצעו תיקונים וחיזוקים לבניין קיים והוסיפו עליו קומות חדשות. משמעות הדבר היה כי יסודות הבניין ותשתיותיו מתחדשות במסגרת הפרויקט, מוסיפים מעלית ומגדילים את חדר המדרגות. עניין זה לא פטר את מצוקת פנים דירות הבעלים שנשארו בעלות בניה ישנה בפנים הבית לרבות תשתיות הדירה שלא הוחלפו גם הן.
כחמש שנים לאחר מכן, יצא תיקון מס' 2. היינו, תמ"א 38/2 המדבר על הריסת מבנה ובנייתו מחדש. מטרת התיקון היא לתת מתן אפשרות נוספת לביצוע פרויקט מסוג זה בבניינים בהם לא ניתן לבצע פרויקט מסוג תמ"א 38/1 מסיבות שונות.
לימים, תוקן החוק שוב ושוב בכדי לשפר את תוכנית המתאר הארצית, לקדם יותר פרויקטים של התחדשות עירונית ומתן תמריצים נוספים ליזמים ושמירה על בעלי הנכסים.
בנוסף לכך, חוק פינוי בינוי נועד גם הוא לחיזוק מבנים מפני רעידות אדמה אך אין זו מטרתו העיקרית, מטרת פרויקטים של פינוי בינוי הינן שיקום שכונות, כאמור, בכדי לחזק איזורים ירודים מבחינה פיזית, חברתית, כלכלית וכיוצ"ב תוך הקצאת שטחים לצרכי ציבור (בתי כנסת, גני ילדים, פארקים, בתי ספר ועוד).
לצערנו, יזמים רבים נוהרים דווקא לאיזורי הביקוש בהם המחירים גבוהים ואינם שמים דגש על איזורי פריפריה בהם פרויקטים של פינוי בינוי נדרשים יותר.
לכן, בבחירתכם לצאת לפרויקט, יש לשים דגש על יועצים שמבינים את התמודדות עם איזורי פריפריה ושידעו ללוות לפרויקט איכותי לא פחות מאזורי הביקוש.